FORUM SZYNSZYLE :: Jakie są normy morfologii?
-->TO JEST STARA WERSJA FORUM TYLKO DO WGLĄDU
ZAPRASZAMY NA WŁAŚCIWE FORUM (kliknij tu:___)<--



Forum przeszło gruntowną modernizację, stara wersja forum pozostała tylko do wglądu, nic tu nie napiszesz i nie zarejestrujesz się,
nie znajdziesz tu także żadnych nowych treści. Aby przejść na właściwą wersję forum kliknij napis powyżej
-->TO JEST STARA WERSJA FORUM TYLKO DO WGLĄDU
ZAPRASZAMY NA WŁAŚCIWE FORUM (kliknij tu:___)<--



Forum przeszło gruntowną modernizację, stara wersja forum pozostała tylko do wglądu, nic tu nie napiszesz i nie zarejestrujesz się,
nie znajdziesz tu także żadnych nowych treści. Aby przejść na właściwą wersję forum kliknij napis powyżej

Odpowiedz do tematu
Poprzedni temat :: Następny temat
Jakie są normy morfologii?
Autor Wiadomość
Snow. 
Demon aktywności na forum



Pomogła: 7 razy
Wiek: 26
Dołączyła: 21 Mar 2013
Posty: 408
Skąd: Pruszków
Wysłany: 2 Października 2013, 23:23   Jakie są normy morfologii?

Nie widziałam takiego tematu, ale potrzebuję się dowiedzieć jakie są normy we krwi wszystkich związków, minerałów, itp. itd.
Dzisiaj dostałam wyniki krwi, które wcześniej po prostu konsultowałam z wet. Nie mam wypisanych norm na kartce, a chcę z czystej ciekawości dowiedzieć się tego wszystkiego. Chodzi mi o ALT, AP, AST, CK, GLDH, Glukoza, Białko, GGTP, Kreatynina, Mocznik, Fosfor nieorganiczny, Wapń, itp., itd.
Ktoś jest w posiadaniu takiego czegoś? Albo wie mniej więcej...
_________________

Zuzia- Fiolet (11.2005),
Rózia- Aksamitny Brąz (11.11.2011),
Fruzia- Extreme Mozaika (06.2012),
Lilka- Beż Hetero (06.10.2012),
Dolly- Tan Medium (24.06.2014)

Suzie, biegaj szczęśliwie za TM...
 
     
didaś 
WIELKIE SERCE



Pomogła: 25 razy
Wiek: 32
Dołączyła: 02 Wrz 2012
Posty: 930
Skąd: Kraków
Wysłany: 2 Października 2013, 23:31   

Po wybiegu wkleję Ci tabelkę z Grudnia [W. Grudzień, Choroby szynszyli, Rypin 2012]

[ Dodano: 3 Października 2013, 00:40 ]
Wartości biochemiczne:

Białko całkowite 50-60 [g/l]
Albuminy 25-42 [g/l]
Glukoza 3,3-6,7 [mmol/l]
Mocznik 1,7-4,2 [mmol/l]
ALT 0,2-0,6 [ukatl]
AST 0,3-0,8 [ukatl/l]
ALP 0,05-0,2 [ukatl/l]
Sód 130-155 [mmol/l]
Potas 5,0-6,5 [mmol/l]
Wapń 2,5-3,7 [mmol/l]
Fosfor 1,3-2,6 [mmol/l]
Chlorki 105-115 [mmol/l]

Wartości hematologiczne:

Hematokryt 44,2 [%]
Hemoglobina 8,9-15,3 [g %]
OB po 1h/2h 0,73/1,45 [mm/h]
Erytrocyty (4,5-9,5)*10^6 [1/ml]
Retikulocyty 0-10 [promil :P nie wiem jak wstawić symbol tutaj]
Trombocyty 254-298 [G/l]
Leukocyty (6,3-10,2)*10^6 [1/ml]
Eozynofile 0,1-1,0 [%]
Meutrofile pałeczkowte 0,4-0,8 [%]
Neutrofile segmentowane 25,6-58,7 [%]
Bazofile 0,1-1,0 [%]
Limfocyty 33,6-62,4 [%]
Monocyty 0,1 [%]
_________________
"Do not quench your inspiration and your imagination; do not become the slave of your model."
V. van Gogh


Ostatnio zmieniony przez didaś 3 Października 2013, 00:43, w całości zmieniany 1 raz  
 
     
Snow. 
Demon aktywności na forum



Pomogła: 7 razy
Wiek: 26
Dołączyła: 21 Mar 2013
Posty: 408
Skąd: Pruszków
Wysłany: 3 Października 2013, 05:02   

Wielkie dzięki, już wiem, dlaczego Fruzia musi dostawać kroplówki. Wyniki fatalne ma... :cry:
_________________

Zuzia- Fiolet (11.2005),
Rózia- Aksamitny Brąz (11.11.2011),
Fruzia- Extreme Mozaika (06.2012),
Lilka- Beż Hetero (06.10.2012),
Dolly- Tan Medium (24.06.2014)

Suzie, biegaj szczęśliwie za TM...
 
     
Quiet 
WIELKIE SERCE



Pomogła: 24 razy
Wiek: 43
Dołączyła: 29 Sie 2012
Posty: 1615
Skąd: Trzebnica
Wysłany: 3 Października 2013, 14:00   

Snow., bardzo ważne jest wielkość tych czynników: ALT 0,2-0,6 [ukatl] AST 0,3-0,8 [ukatl/l] ALP 0,05-0,2 [ukatl/l] bo to są tzw próby wątrobowe, ich przekroczenie świadczy o problemach z wątrobą.
 
     
Snow. 
Demon aktywności na forum



Pomogła: 7 razy
Wiek: 26
Dołączyła: 21 Mar 2013
Posty: 408
Skąd: Pruszków
Wysłany: 4 Października 2013, 06:32   

Quiet, wiem, wiem, na wątrobę już dostaje leki, ale ma glukoze i fosfor przekroczone... dlatego kroplówa...
_________________

Zuzia- Fiolet (11.2005),
Rózia- Aksamitny Brąz (11.11.2011),
Fruzia- Extreme Mozaika (06.2012),
Lilka- Beż Hetero (06.10.2012),
Dolly- Tan Medium (24.06.2014)

Suzie, biegaj szczęśliwie za TM...
 
     
kaffa 
Demon aktywności na forum



Pomogła: 53 razy
Wiek: 43
Dołączyła: 11 Sie 2012
Posty: 3290
Skąd: Wrocław\Shrekownia\
Wysłany: 4 Października 2013, 07:10   

Snow., mocno trzymam kciuki za szybki powrót do zdrówka kluseczki .
 
     
Quiet 
WIELKIE SERCE



Pomogła: 24 razy
Wiek: 43
Dołączyła: 29 Sie 2012
Posty: 1615
Skąd: Trzebnica
Wysłany: 4 Października 2013, 08:14   

Snow., trzymam mocno kciuki za szybki powrót do zdrowia.
 
     
kammax 
Demon aktywności na forum



Pomogła: 29 razy
Wiek: 39
Dołączyła: 07 Lis 2011
Posty: 1131
Skąd: okolice Szczecinka
Wysłany: 4 Października 2013, 09:35   

Będzie dobrze, najważniejsze to pilnować wyników i uzupełniać/wyrównywać to co trzeba!
_________________
Życie jest darem i trzeba je szanowac, nie ważne czy ludzkie czy zwierzęcia
 
     
Snow. 
Demon aktywności na forum



Pomogła: 7 razy
Wiek: 26
Dołączyła: 21 Mar 2013
Posty: 408
Skąd: Pruszków
Wysłany: 4 Października 2013, 13:19   

Po kuracji kroplówkami znowu badania krwi. Na razie jest nieciekawie, faszeruje ją tym co mi przepisują i się cały czas zamartwiam... bo jednoczesnie walczymy z kokcydiami, wątrobą, fosforem i glukozą...
_________________

Zuzia- Fiolet (11.2005),
Rózia- Aksamitny Brąz (11.11.2011),
Fruzia- Extreme Mozaika (06.2012),
Lilka- Beż Hetero (06.10.2012),
Dolly- Tan Medium (24.06.2014)

Suzie, biegaj szczęśliwie za TM...
 
     
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Strona wygenerowana w 0,26 sekundy. Zapytań do SQL: 23